Me and You
NadiaAliRedza
Follow

i'm a catlover. A fifteen year old girl. PMR candidates and I love find solutions in Mathematics!

© Skin by Esha Reekay basecodes by atiqah jaidin. Body post codes are from Bii. Image from . Do tell me if I do not credit yours.
Buat gif guna Photoshop CS5
POST BY : NADIA ALI REDZA Wednesday, 12 November 2014 - 0 COMMENT(S)

Hai hai hai hari ni byk sgt masa lapang jadi sekarang nak tunjuk cara buat gif guna photoshop cs5. Tbh byk je orang buat tutorial tentang buat gif guna ps5 ni, tapi what I find isn't what I'm looking for. So I'm making this tutorial for you guys who wanted to make gif but not header and it's on Bahasa Melayu. So you guys boleh faham dengan brilliant. /Ceh

Ok here we go! 

1. CONVERT VIDEO KE FRAME
  • Buka Photoshop CS5 (If you guys ada cs4 rasanya boleh ikut sekali ni so let's just follow what I nak bg tau)
  • Tekan  (ada kat atas sekali and belah kiri bucu) > Import > Video frames to layer... 
and then dia akan pop up file like this 


and then you sedar dia nak file mcm tu, like QuickTime Movie ("MOV," AVI;" MPG:" MPEG)


click file yg you nak buat gif tu. Kalau tak boleh nak cari video yg you nak tu, maybe sebab dia tak sama ngan file yg ps tu nak. 

Tapi kalau you dah dapat video tu, you boleh skip intruction yg ke-2 ni dan terus baca instruction ke-3


2. CONVERT KAN VIDEO KE MOV
  • Jika begitu, you boleh download video tu melalui web ni

Okay, I'll give you instruction tentang cara nak download video dr web tu

1.

2.

3.

and after that you're done with converting video to a MOV file. Oh! And jangan lupa mana you save your video sebab we will need the video untuk jadikan dia gif.


3. VIDEO KE FRAME LAYERS


pilih video yg nak dibuat gif, and then dia akan pop out macam gambar dibawah


you boleh pilih mana you nak dia import but di recommend kan you pilih "Selected Range Only" sbb dia akan import part mana yg you guys nak and mengambil masa yg sedikit (and follow the instruction yg ada kat bawah "Selected Range Only" tu)

  • tekan "Okay"
  • Window (atas sekali and kiri corner) > tekan Animation
this stuff will pop out bahagian bawah sekali



4. CROP GAMBAR (GIF)




TEKAN "CROP"




5. RESIZE GIF/GAMBAR


And then tekan "Image Size..."


Pastu resize. 

  • For tumblr, size yg wajib ialah 500 pixel untuk 1 gambar
  • 250 pixel untuk 2 gambar
 







6. DELAY/SPEED GIF




and then dia akan keluar numbers like No delay, 0.1, 1.0 and macam2 lah kan. You click "Other..." and then dia akan pop out benda bawah ni 


you see the numbers in that pic? Ha, follow tu. 

0.06 seconds
0.03 seconds
                                                                                              

  
1.0 seconds

So basically, lagi kecik nombor tu lagi cepat dia bergerak. Get it? 

7. SAVE GIF  


And then tekan dekat "Save for Web & Devices..."

and then dia pop out benda alah yg bawah ni 


and then tekan "SAVE"

and make sure you save in "GIF"

and that's all! I hope you guys faham. Kalau tak, pls ask in the comment I'll guarantee I'll answer 😉